Építkezni akarok! - 1 - Miből? Mekkorát?

Ha olyan házat akarsz építeni, ami a lehető legjobban megközelíti, azt amit szeretnél és amit megengedhetsz magadnak, akkor fogadj meg néhány tanácsot!

Mielőtt telket vennél, (ha még nincs) vagy magazinokban az álomházat kezdenéd keresgélni, fogj egy papírt és számolj:

- Össze kell írni, hogy maximum mennyi pénz van az építkezésre és a berendezésre külön-külön. Ha a berendezésre nincs elkülönítve pénz, akkor a régi lakás fog átköltözni az új falak közé. Gyakran előfordul, hogy a meglévő bútor méreteihez akarják az emberek a házukat igazítani, "szinte új, nem akarok másikat" megjegyzéssel. Csakhogy az épület és a bútor ára és élettartama nincs arányban, az ilyen spórolás, később nagyon sokba kerül. Össze kell írni, hogy milyen helyiségek legyenek az épületben és mekkorák. Vagyis kell egy helyiséglista. Ebből már kiszámítható az épület minimális mérete, és a költségek is durván kalkulálhatók.

Most már tudod, hogy az épület felépíthető-e a rendelkezésre álló pénzből, vagy nem. Ha nem, akkor át kell gondolni, hogy össze lehet e igazítani az igényeket és a lehetőségeket. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget, mert most dől el, hogy új házat, vagy új nyűgöt építesz magadnak!

A számítást a pároddal együtt készítsd (ha van), mert akkor már most ki fog derülni, hogy miben tér el a véleményetek. Ez talán banálisan hangzik, de gyakran előfordul, hogy a tervezés során derülnek ki a különböző elképzelések, ami nem csak kellemetlen, de költséges hiba is lehet.

Ha idáig eljutottál és megszilárdult az elhatározás, hogy építkezel, akkor most jött el az ideje, hogy keress egy építészt, ha még nincs, mert innentől már minden hibás döntés nagyon sok pénzbe kerül!

ÉS JÖHET AZ ÁLMODOZÁS!Építkezni akarok! - 2 - Hova?

Az 1. részt követve már nagyjából tudod, hogy mekkora házat akarsz építeni, ebből, és hogy mit akarsz kezdeni a telekkel (virágoskert, konyhakert, kemence, medence…) kalkulálhatók a szükséges telek paraméterei.

Ha van olyan szerencséd, hogy még nincs telked, akkor a már ismert adatok segítségével az igényeidnek megfelelő területet tudsz keresni, és figyelni tudsz arra, hogy a megszabott keretek között maradj.

A telek kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell mérlegelni:

- Tájolás: A telek és az épület tájolása összefügg, különösen akkor, ha kicsi, vagy keskeny a terület, esetleg nagyon lejt vagy oldalhatárra kell építeni.

- Telekarány: Fontos, hogy a telek ne legyen túl keskeny és ne legyen amorf alakú. Az ilyen telkekre tervezett épületeknél nagyon sokszor a lehetőség a mérvadó és nem az igény, vagyis nem az lesz a végeredmény, amit szeretnél, hanem ami lehet.

- Utcához kapcsolódás: Keskeny utcafronti szakasz, nyeles-telek, vagy a telek előnytelen helyzete az úthoz képest rontják a terület feltárhatóságát, a közlekedési kapcsolatot. Szélsőséges időjárás esetén komoly károk forrása lehet. (Megcsúszó löszfal, utcán felgyűlt esővíz által elárasztott pince… )

- Terepviszonyok: Sík területen ez nem okoz problémát, legfeljebb a belvíz miatt érdemes magasabb terület keresni. Lejtős környéken, különösen, ha a lejtés számottevő, ez egy igen lényeges szempont. A lejtési viszonyok meghatározhatják az épület tájolását, a garázs helyét - vagy éppen lehetetlenné teszi a gépkocsi bejutását - a szükséges földmunkák és általában az építkezés költségeit, a szintek számát…

- Építési előírások: Ez az egyik legfontosabb. Soha se vegyél olyan telket, amiről nem tudod, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, mert még az is kiderülhet, hogy nem beépíthető a telek, vagy az előírások miatt csak igen nagy többlet költséggel. A sok esetben nagyon bonyolult szabályozást hozzá nem értő ember biztos, hogy nem, vagy rosszul tudja értelmezni. Ha nem kérsz segítséget az építészedtől, magadra vess.

- Közművesítettség: A megfelelő közművesítettség általában nem csak jó, hanem feltétele az építési engedélynek. A hiányzó közművek beköttetése, - ha van rá mód - százezrekbe, az alternatív megoldása pedig milliókba kerülnek.

- Zavaró körülmények: A telek településen belüli fekvése nagymértékben befolyásolja, hogy milyen zavaró hatásokat kell elviselni. Forgalmas út, vasút közelében fokozott zaj, zergés por és káros-anyag terheléssel kell számolni, ugyanakkor, ha az épületben valamilyen vállalkozás is működik, akkor lehet, hogy a felsoroltak ellenére is az a jobb megoldás. A városszéli területeken egészségesebb és csendesebb telkeket is találhatunk, de ezeknek általában rosszabb a megközelíthetősége, és a tömegközlekedési lehetősége, esetleg a közművek sem teljes-körűek.

Látható, hogy a telek kiválasztásakor milyen sok és bonyolult szempontot kell mérlegelni. Ezért a kiválasztott telkek adottságainak felméréséhez kérd az építészed segítségét.


Jogszabályok

letölthető jogyszabályok
Épületenergetikai tanúsítás (ET)

amit tudni kell az épületek tanúsításáról
Építőanyagok

építőanyag gyártók
Épületgépészeti anyagok

épületgépészeti anyag gyártók
Hulladékkezelés

hulladék kezelési módok
Szótár

építőipari szavak, kifejezésekOLDAL TETEJÉRE | SZÓTÁR | KAPCSOLAT | OLDALTÉRKÉP | ©2012 FONTAN ART