banner ÉPÜLETTERVEZÉS

ÉPÜLETENERGETIKAI TANÚSÍTÁS

ÉPÜLETENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY MEGLÉTE, 2012. JANUÁR 01.-TŐL KÖTELEZŐ MAGYARORSZÁGON, ÚJ ÉPÜLETEK ÉPÍTÉSE, MEGLÉVŐ ÉPÜLETEK ELADÁSA, BÉRBEADÁSA ESETÉN!

Ez az oldal segít eldönteni, hogy milyen esetekben szükséges és mikor nem az épületenergetikai tanúsítvány elkészíttetése. Információt szolgáltat az épületek energiahatékony - vagyis alacsony üzemeltetési költségű - tervezéséhez, átalakításához.


Röviden az épületenergetikai tanúsítványról

kép

Az épületenergetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, melyet a jogszabályi feltételeknek megfelelő, épület energetikai tanúsító készít, az épület - új épület esetén a tervek - és az épületgépészeti, épületvillamossági rendszerek adatai alapján. Jogszabályban előírt számítási módszerekkel meghatározza az épület standard energia fogyasztását és a követelmény értékeket. Ezek alapján kategóriába sorolja az épületet. A kategóriák jelölése: megnevezés, betűjel, színkód. Az épület energetikai besorolását a háztartási eszközökről már ismert színsávos diagrammon kell szemléltetni.


Mit jelentenek a kategóriák?

Nem kell megijedni, ha egy régi épület nagyon alacsony kategóriába kerül. Magyarországon a '80-as években jelentek meg az első hőtechnikával kapcsolatos számítások és paraméterek, de ebben az időben, még inkább csak elméleti szintű volt. Az építési anyagokat és technológiákat a hiánygazdálkodás határozta meg és az energetikai szempontok ismeretlenek voltak. Ebből következik, hogy az 1980. körül, vagy korábban épült épületek meglehetősen rossz paraméterei miatt a besorolása az alsó harmadba esik (G, H, I).

kép

A '90-es években az országot elárasztó "nyugati" anyagok és technológiák, majd a fokozatosan szigorodó követelmények miatt az ebben az időszakban épült épületek már lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, ezért a besorolásuk a középső harmadba esik (D, E, F).

A 2006. óta épült épületekre már a korábbinál lényegesen szigorúbb szabályok vonatkoznak (ezek a szabályok a közeljövőben tovább fognak szigorodni), ezért a napjainkban épülő épületektől már elvárható, hogy a besorolásuk a felső harmadban legyen (C, B, A), ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a gondos tervezésnek és a szakszerű kivitelekezésnek jelentős szerepe van abban, hogy a minősítés az elvártnak megfelelő legyen.

A legmagasabb kategóriákat (A, A+) csak úgy lehet elérni, hogy az épület már a tervezés során kimondottan ennek a szempontrendszernek a figyelembevételével van kialakítva, tömegformálás, felhasznált anyagok, szerkereti megoldások, gépészeti rendszerek, villamos rendszerek, szabályozástechnikák és szoláris rendszerek tekintetében, és a kivitelezés folyamán a terveket és a technológiai előírásokat valóban maradéktalanul betartják. Az energiatudatos építkezésnek természetesen ára van, és nem is kevés. Az ilyen épületek építése mindenképpen költségelemzést igényel, hogy a ráfordított összeg megtérül-e.

Végül két megjelölés, amit a tanúsítás jogszabálya nem ismer, de létező fogalmak, a passzívház és a A++. A passzívház német rendszer, magyar megfelelője nincs, ezért hazánkban is a német előírásokat alkalmazzák az ilyen épületekre. Az A++ egy elméleti kategória, követelmény értékek nincsenek hozzá, de az EU és ez által a hazai elvárásoknak előre jelzett további szigorodásai miatt lehetséges, hogy erre a kategóriára is kidolgozzák az elvárásokat.

2012.05.

Szigorítás 2015. január 1-től: Az még kérdés, hogy január 1.-től a támogatott beruházások esetén alkalmazandó, szigorított paraméterek alapján minősített épületek tanúsítványa és az eddigi adatok alapján minősített épületek tanúsítványa, hogy lesz megkülönböztethető és a teljesen eltérő adottságokkal rendelkező épületek ilyen módon azonos kategóriába kerülése, mennyi zavart és diszkriminációt fog okozni. Az viszont már most is tudható, hogy a szigorítások miatt, a pályázati pénzt is felhasználó projektek jelentősen költségesebbek lesznek, mint a magánerősek, így komolyan kell majd mérlegelni, hogy megéri-e pályázni. Azt ugyanis már a tervezés megkezdése előtt tudni kell a beruházónak, hogy lesz-e támogatás a finanszírozásban, hiszen ez határozza meg, hogy az energetikát melyik előírás szerint kell tervezni.

2015.01.

OLDAL TETEJÉRE | SZÓTÁR | KAPCSOLAT | OLDALTÉRKÉP | ©2012 FONTAN ART