családiház társasház középület belsõtér
fontan

art
építészet
kezdõlap
cégadatok
tervezés
energetikai tanúsítás
műszaki ellenõrzés
belsõépítészet
referenciák
publikációk
fotók
kapcsolat
tanulmányok és írások
olvasnivaló

a magyar vidék épített öröksége 2013. képek
egy kultúrált kultúrközpont 2011. képek
túrony református temploma 2004. képek
baranyai borvidék építészete 1984. képek

néhány soros

Az olcsó munka ára.

Kishazánkban igen nagy divat az építkezõk körében, hogy a legolcsóbb kivitelezõt bízzák meg a munkával. Ez a spórolás általában már a tervezéskor megkezdõdik, ezért találkozom gyakran alig kitalált épületekkel. Ennek következtében gyakori, hogy a végeredmény egy silány minõségű "alkotás", rengeteg - utólag már szinte megoldhatatlan - problémával. Különösen nagy divat ez a panelházak hõszigetelésénél, ahol csak az ár számít, ezért többnyire hozzá nem értõ emberek, megfelelõ tervek és ellenõrzés nélkül, gyenge minõségű anyagokból végzik el a munkát. Jó példa erre egy pécsi tízemeletes panelház, amelynek épp most (2014. március) bontják a hõszigetelését, és elõtűnik az egykori kivitelezõ kontár munkája. Látható, hogy a ragasztó pogácsák véletlenszerűen helyezkednek el, az elõírt ragasztási módszernek nyoma sincs, nem volt dűbelezés… Végeredmény a bontás. Vajon nem lett volna olcsóbb egybõl megfelelõ szakemberrel, a valóban szükséges pénz ráfordításával elsõre jól elkészíttetni?
- 2014.03. -


Elégetjük a jövõnket?

Aktuális és igen kedvelt téma a megújuló energiák használata, hiszen az EU alapvetõ irányelveinek egyike az energiagazdálkodás terén. Ennek jegyében a pécsi hõerõmű biomassza tüzelésre állt át, igen dicsíretes módon. Az már kevésbé dicséretes, hogy, a szükséges faaprítékot nem erre a célra telepített erdõkbõl, hanem a Mecsekrõl szerzi be. A Mecseki Erdészeti Zrt. - a nagy üzlet érdekében - intenzív erdõművelésbe kezdett, vagy is mindent feláldoz a profitér. Igen intenzíven irtja az erdõt, mind ezt úgy, hogy nem csak szakmai, de jogi kérdéseket is fel vet a tevékenységük, hiszen a tarvágásokat nem telepítik vissza - ami kötelezõ lenne - a szálalást pedig elég sajátosan értelmezi. Amúgy sem értem, hogy miért 50-100 éves fákkal kell energiát termelni, miközben a ritkítás során tonnaszám kivágott csemetéket a helyszínen elégetik, ahelyett, hogy aprítékot készítenének belõle. Úgy látszik környezetvédelem címén tűzre dobjuk az egészségünket, de még az unokáinkét is.
- 2012.03. -


Pécs - Uránváros

Ez az egyik utolsó - a lakótelep építési dömping hajnalán épült - Magyar városrész, ami még a hagyományos városszerkezet elveit magán viseli. Van központja, postával, áruházzal, SzTK-val, parkkal. Az épületek nagyrészt még követik az utcákat (vagy az utcák az épületeket), összességében városias hangulata van, és nem csak lakótelep. Talán ezért is van az, hogy az itt lakók ragaszkodnak hozzá, és a város más részébõl is szívesen jönnek ide. Az elöregedett városrésznek sokat adott a központ felújítása. Újra nyüzsög, jó idõben tele vannak a padok, minden felé emberek jönnek-mennek, mint egy élõ városban.
- 2012.02. -


Pécs - EKF 2010

Az a jó, hogy volt - vagy talán kicsit még van is - egy európai szintű kultúraépítés, minden értelemben. Annak is örülök, hogy sok színvonalas új és megújult épülettel, parkkal, térrel lett gazdagabb a város. Jó, hogy az amúgy is szép Pécs tovább szépült, és még az is jó, hogy a 2010.-es év eszméletlen sok programját a pécsiek "páholyból" élvezhették. Sõt, ehhez sok esetben még pénz sem kellett, hiszen számtalan ingyenes rendezvény volt, és némelyik még ma is fut. Ha ez így maradhatna, Pécs valóban a kultúra fõvárosává avanzsálhatna, és nem csak egy évre.
De az a baj, hogy az ország vezetõi közül senki sem akadt (pedig az utóbbi idõben három garnitúrának is lett volna lehetõsége), aki tett volna azért, hogy egy rendezvény, amelyre nem csak egész Európa figyel, megkapja a megfelelõ anyagi támogatást. Mert, ugye az összeg, ami máshol például egy híd felújítására kell, itt elég kellet, hogy legyen az ország bemutatkozására. Az amúgy is szűkös költségvetést olyan objektumok létrehozására kellett fordítani, amik az EKF-tõl függetlenül is évek óta megoldatlanok, ezért az igazi "luxus" beruházásokra (pl: nagy kiállítótér) nem maradt pénz. De még nagyobb baj, hogy bár az EKF alapelvei között kiemelten ott van a helyi gazdaság élénkítésének szándéka, a projektek kivitelezését rendre "idegenek", de még csak nem is régióbeliek kapták. A gazdaság terén a városnak nem hozott (a megtérülési mutatókat ugyan nem ismerem, de úgy érzem), vitt.
- 2011.12. -


publikáció

energetikai tanúsítvány

építkezõknek

tervezõknek

kivitelezõknek

pályázati portál

építkezők blogja